Ugrás a lap tetejére

 1. Előző
  Következő
  Termék 118 of 119
  A termék felvétele: vasárnap 26 november, 2017.

  Mikulásvirág - Euphorbia pulcherrima

  Ár:  2500Ft

  Cserép átmérő : 13 cm

  Növény magassága cseréppel együtt : 30 cm

  Őshazája Közép-Amerika, Észak-Amerika és Mexikó. Az aztékok a növény piros leveléből festékanyagot vontak ki, gyógynövényként pedig lázcsillapításra használták.
  Előfordulása trópusi éghajlatú területeken, fennsíkokon jellemző.
  A kutyatejfélék családjába tartozó Kétszikű cserje. Hazájában általában 1-2 méteres növény, de akár 4 m magasra is megnő.

  Fásszárú növény. Szára erősen elágazó, hengeres. Felszíne sima, színe szürkés-zöld. Koronája gömb alakú. Ágai ferdén felállóak.

  Virága fehér. Mérete kicsi, jelentéktelen, termése gömbölyű toktermés. A növény díszítő értékét a színes fellevelek adják.
  Fellevelei általában piros színűek, de létezik bordó, halványrózsaszín, krém, márványozott, pink színű is.

  A mikulásvirág elég tűrőképes. Hosszú időn át jelzi hiányérzetét, de közben nem megy tönkre, és aztán könnyen regenerálódik.

  A kisebb növényeket világos helyre, a nagyobbakat közvetlen napfényre is tehetjük. Állítsuk a cserepet, világos, huzatmentes helyre, ellenkező esetben a növény rövidesen hullajtani kezdi leveleit.
  Ügyeljünk arra, hogy ne legyen túlburjánzó, mert a levelek túlságosan beárnyékolják egymást, és ez felkopaszodáshoz vezethet.

  Legjobb, ha 15-20°C hőmérsékletet biztosítunk neki, de ha a növény fellevelei zöld maradna, csökkentsük a hőmérsékletet 10°C-ig.

  Rendszeresen öntözzük. Akkor kapjon újabb adag vizet, amikor földje már éppen kezd kiszáradni. Soha ne álljon a cserép alatt a víz. A téli és tavaszi hónapokban a talaj mindig maradjon nedves. Virágzás után csökkentsük az öntözés gyakoriságát.
  Táp-oldatozni elég minden második héten.

  Ha a növényt következő évre is szeretnénk megtartani és akár szaporítani is, akkor tavasszal elvirágzás után vágjuk vissza 10-15 cm-re. Tartsuk szobahőmérsékleten és nagyon ritkán öntözzük, szinte száraz legyen. 6-8 hét múlva megjelennek az új hajtások.
  Ekkor ismét elkezdhetjük öntözni, immáron bőségesen. Néhány hét múlva cseréljük ki a cserépben a földet és normál módon öntözzük.

  Rövid nappalos növény, bevirágoztatása odafigyelést igényel. Két hónapig nem érheti napi 12 óránál több fény. A szobai-, utcai világítás is megszakíthatja a virágképződést.
  Októberben naponta 14 órán át tartsuk sötétben a mikulásvirágot. Vagy rakjuk be egy teljesen sötét helyiségbe, vagy takarjuk le, s így meghosszabbítjuk a növény számára az éjszakát. Az öntözés és a tápoldat mennyiségét is növeljük ebben a hónapban. Amikor a fellevelek kezdenek beszíneződni, a takarást el lehet hagyni.

  A november, december egyik kedvenc szobai dísze a mikulásvirág. Az adventi és a karácsonyi asztal különleges ékessége lehet.

  Fényigény : Fényigénye közepes.

  Hőigény : Hőigénye közepes. Az ideális hőmérséklet télen a 15-20 fok. Fagyérzékeny.

  Vízigény : Közepesen öntözzük, 2-3 naponta. Nem bírja a pangó vizet. Lehetőleg mészmentes lágy vízzel öntözzük. A kiszáradás és a túlöntözés is káros lehet a növényre.

  Páratartalom : Száraz levegőjű lakásokban napi egyszeri alkalommal kézi párásítóval növelhetjük a növény körül a páratartalmat.

  Tápanyagigény: A téli időszakban nem szükséges táp-oldatozni. Májustól szeptemberig azonban kéthetente öntözzük tápoldattal.

  Talajigény: A laza, tőzeges, tápanyagban gazdag talajt kedveli

  Szaporítás: A növény dugvánnyal szaporítható. A nyár folyamán 10-15 cm-es dugványokat vágjon le a növényről és azokat gyorsan mártsa forró vízbe. Így a tejnedv nem folyik ki a növényből. Hagyja 1 napig szikkadni, majd laza ültetőközegbe dugványozza.

  Betegségek, kártevők:Ha télen túl meleg helyen áll, sorban fogja leveleit elveszíteni. Túl száraz levegő esetén takácsatkák és üvegházi molytetvek támadhatják meg. Felléphet még szürkepenész és gyökérrothadás is.

  Élettani hatása: A növény tejnedve mérgező. Hatása allergén, gyulladáskeltő. Bármely növényi rész elfogyasztása hányást illetve hasmenést okoz.
  Vélemények

Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /web/web144/beta/includes/modules/optional_related_products.php on line 45